lars jakob rudjord

Hva skjer, Lars jakob Rudjord?

Lars Jakob Rudjord er aktuell med bandet Gruvar og jobber for tiden med et nytt soloprosjekt. I mars er han ute på turné i Tyskland og Norge med Ingvild Koksvik, Nils Økland og Sigrun Eng.

Hva driver du med om dagen?
Akkurat nå jobber jeg med ny musikk til en soloplate som er under planlegging. Siden nyttår har det vært ganske travelt – jeg har vært på et par skoleturnéer, gjort et prosjekt i Årdal sammen med Karl Seglem og lokalt korps, og jeg har også hatt urframføring av et bestillingsverk til bandet Gruvar. Ellers bærer det i mars ut på en turné i Tyskland og Norge med Ingvild Koksvik, Nils Økland og Sigrun Eng, det ser jeg fram til!

I gang med noen nye prosjekt du har lyst til å dele med oss?
Ja! I slutten av januar hadde vi de to første konsertene med Gruvar, et helt nytt band som Ellen Brekken og jeg har skrevet musikk til. Prosjektet er i regi av Østnorsk Jazzsenter, og det var veldig fint å bruke vintermånedene på å jobbe med helt ny musikk. Vi jobber i grenselandet mellom jazz og folkemusikk, og henter inspirasjon fra begge leire. Akkurat nå jobber vi fram mot flere konserter til høsten og neste vår. Her er en liten filmsnutt med musikk fra første uka (saken fortsetter under videoen):

Hva er planene fremover?
Jeg jobber for tiden med et nytt soloprosjekt hvor jeg lager musikk for trøorgel, piano og diverse rytmeinstrumenter. Jeg bruker mye tid på øverommet hjemme i Farsund, hvor jeg prøver ut nye teknikker og forsker på hvordan disse instrumentene best kan låte sammen. Samtidig jobber jeg med litt musikk til en ny plate med Ingvild Koksvik, som skal spilles inn rett over sommeren.

De fem siste sommerene har jeg stort sett brukt tiden til å arrangere konsertserien Fyrlyd i Farsund sammen med Ingvild. Det har vært veldig inspirerende, og vi har arrangert mange titalls fantastiske konserter med musikere i mange ulike sjangre. Nå begynner vi å bli såpass travle med våre egne karrierer at vi har valgt å ta et sabbatsår med konsertserien. Noen festivaljobber andre steder blir det nok, men jeg gleder meg veldig til å ha litt sommerferie på Lista, dra ut på fjorden i snekka fra 1957 og kjøre rundt i Renaulten min fra 1961. Det skal bli bra å få ladet batteriene litt til en travel høst, med ny plateinnspilling og flere turnéer!

Høydepunkter fra året som gikk?
2013 var et usedvanlig travelt år på mange fronter. Størst for meg var nok å gi ut min første plate i eget navn, «Clockwork» med Lars Jakob Rudjord Ensemble, i juni. Samtidig hadde vi premiere på en ny filmkonsert med dette bandet, hvor jeg har arbeidet med 8mm-film som min far, Reidar Rudjord, filmet på 60. 70- og 80-tallet. Filmene er redigert til musikken fra plata, og det var stort for oss å spille den første konserten med kinolerret i ryggen for en fullsatt Farsund Kino samtidig med platerelease! Her er musikkvideo med film fra konserten (saken fortsetter under videoen):

En konsert du vil anbefale?
Enhver konsert med Hedvig Mollestad Trio. De spilte fletta av hele Farsund da vi hadde dem på Fyrlyd i fjor!

Plateanbefaling?
I det siste har jeg hørt veldig mye på den nye plata til Ole Jørn Myklebust, «Jorba». Den er fantastisk vakker! Ellers har «Suburban Jive» av Olav Torget blitt spilt ganske hyppig.